Prin soare, vânt, ninsoare, ceață și ploaie
16.04.2022
Vârful Muntele Mare (1826 metri) este al treilea vârf ca înălțime din Munții Apuseni, după Vârful Bihor (1849 metri) și Vârful Vlădeasa (1836 metri).
După o săptămână cu vreme frumoasă, pentru weekend s-au anunțat, la meteo, ploi și temperaturi scăzute. Ținând cont de prognoze, așa cum obișnuim în ultimul timp, nu ne-am făcut planuri dinainte, ba chiar am zis seara că nu mergem nicăieri pentru că plouă peste tot în țară. Dar sâmbătă dimineața văzând strălucirea câtorva raze de soare și că nu plouă, ne-am mobilizat rapid, ne-am echipat, am umplut rucsacii, ne-am încălțat bocancii și am ieșit din oraș înainte de ora 8, pentru a reuși să profităm de vremea bună care trebuia să țină doar până pe la ora 11.
Cum Apusenii sunt cei mai aproape de noi, de Târgu Mureș, am hotărât din mers să încercăm să urcăm pe Vârful Muntele Mare, unde ne doream de mult timp să ajungem. După aproximativ două ore de condus am ajuns în parcarea Buscat Ski & Summer Resort, la baza pârtiei de schi, situată la circa 4 km de Stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj.
Ca un fapt divers, traseul pornește din județul Cluj, iar Vârful Muntele Mare este situat în județul Alba. Marcajul care trebuie urmat este unul comun, bandă roșie/cruce roșie. Pe ultimii 500 de metri am urcat direct pe vârf, pe urmele făcute de ceilalți drumeți, neobservând niciun marcaj.
Lăsăm mașina în parcarea de la baza pârtiei Buscat și ne îndreptăm pașii în direcția opusă pârtiei, unde pe o distanță scurtă înaintăm pe asfalt, printre cabanele construite relativ recent pe Muntele Mare, dar în curând intrăm într-o pădure de brazi, pe un drum forestier. Acum, la jumătatea lunii aprilie, am avut parte de zăpadă mare, care în unele locuri depășea 50 de centimetri.
Zăpada de pe drum a fost bătută cu ratrackul până aproape de vârf, probabil pentru a facilita accesul la unitatea militară amplasată chiar pe Vârful Muntele Mare, astfel înaintarea noastră pe traseu a fost mai ușoară, nu a trebuit să folosim rachetele pe care le aveam la noi. Doar din loc în loc ne mai întrau pașii adânc în zăpadă.
Deși precipitațiile erau anunțate pe mai târziu, încă de la ora 10 a început să ningă destul de tare. De fapt, toată ziua vremea a fost foarte capricioasă, trecând de la soare, la ninsoare cu gheață măruntă, ceață, vânt puternic, iar la final când am ajuns la mașină la ploaie abundentă, torențială și fără vizibilitate din cauza ceții dense.
Traseul este unul destul de ușor și foarte frumos, cu o diferență de nivel de circa 400 de metri, care se desfășoară la început prin pădure, printre brazi. Pe măsură ce urcăm, pădurea devine tot mai rară, traseul spre vârful Muntele Mare fiind de aici cu deschideri largi dese de unde putem admira peisajul până la mari depărtări.
La ieșirea din pădure, ni se deschide în fața ochilor o cu totul altă perspectivă, cu priveliști spre pârtia de schi Buscat și spre munții Trascăului. În zilele cu vizibilitate bună, am înțeles că se pot vedea chiar și Munții Făgăraș, Retezat și Rodnei – din păcate vremea nu a ținut cu noi, dar cu toate acestea, am putut observa munții Trascăului, care sunt relativ aproape de Muntele Mare.
După o ultimă urcare lungă, ajungem pe un platou vast, lung de 7 km și lat de peste 3 km, unde este și vârful Muntele Mare, în mijlocul căruia este o unitatea militară unde este amplasat un radar de supraveghere a spațiului aerian.
Vârful Muntele Mare este situat pe o dâlmă, chiar în interiorul unității militare, unde este accesul interzis, aceasta fiind îngrădită cu un gard de sârmă ghimpată. Ne-am fi dorit mult să ajungem chiar pe punctul marcat pe hartă ca fiind vârful, dar regulile trebuie respectate, așa că ne-am limitat la a face câteva poze cu zona unde credem că ar fi vârful propriu-zis, mai înaltă cu circa un metru față de nivelul platoului de pe Muntele Mare.
Am încercat să ne apropiem cât mai mult de vârf, prin exterior, înconjurând unitatea, în ideea de a merge și spre Piatra Cântătoare – dar vremea s-a schimbat din nou rapid și a început o ninsoare înghețată și viscolită de vântul puternic de pe vârf, motiv pentru care ne-am hotărât să ne întoarcem la mașină și să lăsăm pentru altădată celelalte obiective de vizitat.
Atât pe vârf unde zăpada era mare și moale cât și pe coborâre am folosit rachetele de zăpadă, care chiar ne-au fost de mare folos, ținându-ne la suprafață, fără să ne afundăm în zăpada înmuiată de temperaturile pozitive din ultimele zile.
Coborârea la mașină a fost pe același traseu, oprindu-ne de multe ori să facem poze sau să luăm pe noi/dăm jos pelerinele de ploaie, în funcție de vremea care se schimba de la un minut la altul. Pe porțiuni scurte ningea, iar după câțiva metri ne ardea soarele și tot așa se repetau schimbările bruște ale vremii.
În contradicție cu zăpada mare de pe traseu, odată ajunși în parcare, la baza pârtiei de schi am fost plăcut surprinși să vedem pâlcuri de gingașe brândușe. Nici nu am apucat să intrăm bine în mașină și s-a pornit o ploaie torențială care ne-a gonit de pe Muntele Mare.
Cu toate acestea, am fost foarte norocoși pentru că am petrecut câteva ore minunate în mijlocul naturii, la munte, nu ne-a speriat prognoza meteo și ne-am bucurat sufletele cu o drumeție foarte plăcută și ușoară pe o zăpadă mare în mijlocul lunii aprilie, înconjurați de peisaje fermecătoare, de nori negri, fotogenici, parcă deja, acum când scriu aceste rânduri, îmi este dor de Vârful Muntele Mare.
Călătorii plăcute!
Distanța totală – 12,5 km
Durată – 4 ore (cu pauze incluse)
Diferență de nivel – aproximativ 420 m
Dificultate – ușor, fără porțiuni expuse
Marcaje - /
Accesul – Buscat Ski Resort - Stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj.
[…] șanse de precipitații în zonă, deci nu era ceva serios. De aici, în zilele senine se pot vedea Muntele Mare, munții Retezat și chiar munții […]
[…] din Apuseni, mai ales că în decurs de câteva luni am urcat pe Vârful Vlădeasa și apoi pe Vârful Muntele Mare, care sunt al doilea vârf și respectiv al treilea vârf ca înălțime din Munții […]
[…] pe care l-am urmat spre Vârful Muntele Mare a fost identic cu cel descris aici, am urmat aceleași marcaje (cruce roșie comun cu bandă roșie). Doar în partea de final, de la […]