August 2020
Am ales varianta de traseu din Gura Haitii pentru că este cea mai ușoară.
Din Gura Haitii se merge cu mașina cam 14 Km până la intrarea în Parcul Național Călimani pe un drum nu tocmai bun.
Taxa de intrare în Parcul Național Călimani este de 6 lei/adult și 3 lei /copil.
Atentie!!!
Se poate merge cu mașina doar până în parcarea la Cariera de sulf, este interzisă trecerea de cariera. Nu se achită taxa de parcare.
Drumeția
Din parcare, se urcă pe jos pe drumul care duce pe platoul de deasupra carierei de sulf cam o oră și jumătate, pe un traseu ușor. Acolo era Vârful Negoiul Românesc.
Apoi drumul continuă prin Șaua Negoiului, se îngustează, trecănd printre jnepeni iar pe marcajul cu bandă roșie, un timp veți citi că vă aflați pe traseul de maraton Via Maria Theresia. Continuați drumeția pe acest marcaj. În scurt timp veți ajunge la indicatorul spre Vârful Pierosul Călimanilor. Tot aici veți observa un indicator spre un izvor. Noi am dus apa cu noi de acasă. Nu mai găsiți alte izvoare pe traseu.
Urcușul lent dar susținut, este printre jnepeni și afini. Am mâncat multe afine în această drumeție.
Pe întreg traseul veți avea de urcat trei porțiuni cu bolovăniș și lespezi. Nu este greu, pentru că porțiunile de urcare sunt scurte, între ele intercalându-se platouri, tresee de creastă, cu peisaje deosebit de pitorești.
Primul vârf pe care îl vedeți la orizont, este Vf. Negoiu Unguresc (2081m), după părerea mea, urcarea până la acesta a fost partea cea mai grea din toată drumeția. Doar din pricina acestei coborâri de la Vf. Negoiul Unguresc am spus că traseul are un grad de dificultate mediu, pentru că este instabil din cauza rocilor.
Urmează o porțiune de creastă între cele două vârfuri care se parcurge în aproximativ o jumătate de oră.
Peisajul de aici creat de natură, parcă ca o răsplată pentru efortul depus, este unul festiv, cu sute de flori albe, care se înălțau din iarba alpină care se unduia ca valurile mării în bătaia vântului. Am găsit denumirea științifică a florilor Veratrum album sau Știrigoaie, în limbaj popular.
De jur împejur eram înconjurați de piscuri muntoase împădurite și de văi colorate în galben. Cromatica era splendidă.
Concluzia
Mie mi-a plăcut foarte mult acest traseu relativ scurt, de aproximativ o oră și jumătate, de la Șaua Negoiului, pe parcursul căruia întâlnești- pietre, bolovani, lespezi, poteci printre jnepeni și afini, traseu de creastă împodobit cu crini, porțiuni de urcuș alternând cu platouri relaxante, numai bune pentru admirat și încărcat sufletul cu peisaje uimitoare, deosebit de frumoase.
Date tehnice
Dificultate - mediu
Marcaj- Bandă roșie
Lungime traseu - aproximativ 20 km
Durata - aproximativ 7ore
Include traseu de creastă, neexpus.
Este un izvor la 150 metri de la indicatorul spre Vf. Pietrosul, 1,1/2 ore.
[…] plină de flori montane, pe care le-am întâlnit și în alte locuri din Călimani, cum ar fi Pietrosul Călimanilor, dar acolo am fost în altă perioadă și erau […]