24 iulie 2024
Drumeția spre Vârful Seceda 2518 metri a fost o experiență incredibilă derulată într-un peisaj verde pitoresc situat la altitudinea 2500 metri, localizat în Parcul Natural Puez Odle care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO Dolomiți.
În acest circuit spectaculos spre Vârful Seceda, în care verdele crud al pădurilor și pajiștilor alpine presărate cu flori rare, este înconjurat de grandioasele piscuri zimțate ale grupului muntos Odle, impresionează categoric orice persoană, care are șansa de a se afla acolo dar și numai privind imaginile.
Noi am urcat din stațiunea Santa Cristina Val Gardena cu telecabina Col Raiser care vă va urca aproximativ 600 de metri până la intrarea în traseul spre Vârful Seceda. Pe Google stația de plecare o găsiți cu denumirea de Funivie Seceda Spa.
Pentru a ajunge la parcare, la casierie și la stația gondolei trebuie să urcați de la stradă un pic mai sus.
Programul gondolei este între orele 8:30 -17:30 în sezonul de vară. Puteți vedea modificările prețurilor și a programului pe pagina oficială https://www.seceda.it/en/summer#preise.
După ce ați parcat (costă 13 euro/zi) și cumpărat biletele pentru urcare și coborâre (30 euro/adult și 17 euro/copil, noi am luat pachetul pentru familie), vă îndreptați spre telegondola care vă transportă timp de 15 minute de la îmbarcarea la altitudinea de 1550 metri, până la stația montană Col Raiser la altitudinea de 2106 metri.
La debarcare treceți pe lângă hotelul cu terasă Almhotel Col Raiser, după care în 10 minute un panou vă îndrumă să urcați mai abrupt spre un punct de belvedere (viewpoint) unde peisajul fantastic îți va tăia respirația și vei simți automat nevoia de a face fotografii din toate unghiurile.
După acest prim contact vizual cu grandoarea lanțului muntos Odle, ne-am orientat să parcurgem traseul spre Vârful Seceda până la care mai aveam de urcat aproximativ 400 metri.
Noi am optat pentru un circuit pe care l-am parcurs fără grabă deoarece am dorit să asimilăm și să ne bucurăm privirea și sufletul cu peisajele de o frumusețe nemaiîntâlnită, un adevărat rai pe Pământ.
Drumeția noastră a contorizat o ascensiune totală de 470 metri pe o distanță de 8,19 kilometri, parcurși în 4:20 ore.
Eram situați în Parcul Natural Puez Odle care face parte din Dolomiți UNESCO World Heritage, unde cât vedeai cu ochii un covor catifelat de un verde crud, presărat cu flori alpine, îmbrăca văile la o altitudine medie de 2500 metri.
În acest cadru relaxant, munții grupului Odle cu piscuri care se înălțau peste 3000 metri, parcă creau un scut în apărarea florei și faunei din parcul natural.
Ca o măsură de protecție a florei și faunei, toate potecile erau foarte bine marcate și delimitate cu: balustrade, garduri, poduri, scări, pavaje, astfel încât să nu ai niciun motiv de a te abate de la traseu.
De asemenea cerința de protejare a faunei și a florei era expusă pe panouri și plăcuțe amplasate din loc în loc în zonele protejate pe lângă care trecea traseul.
Este o ordine, curățenie și disciplină exemplară la 2500 de metri. Panourile informative cu potecile care vă plimbă pe la punctele de belvedere sunt foarte dese și explicite.
Pe oricare dintre potecile amenajate v-ați încadra, păstrând linia ascendentă, tot la Vârful Seceda veți ajunge.
Traseul urmează o linie cu o urcare continuă, chiar de la început, de la debarcare.
Astfel, după câteva minute am trecut pe lângă cabana cu terasă Malga Hut Odles în dreptul căreia sunt mai multe indicatoare care îți oferă variante de urcare, o hartă și un panou traseele numerotate.
La început am mers pe traseul marcat cu 4A.
Noi am luat-o la dreapta ca să ajungem la punctul de belvedere de la Refugiul Firenze 2037 metri, traseu care a coborât un pic.
Apoi urând marcajul de pe traseul 1 care ne-a purtat prin peisaje pitorești cu pajiști înflorite și de munții grandioși străjuite, am ajuns la Baita Troier Hutte, unde ne-am odihnit un pic. Am văzut printre multe flori și crini roșii.
Acolo la altitudinea de 2250 metri, erau amplasate șezlonguri, bănci, loc de joacă pentru copii cu leagăn, panou de escală, biciclete de închiriat, masă de ping-pong, etc.
Totul era atât de curat și îngrijit, frumos decorat cu flori, unde drumeții să se odihnească, să consume mâncare sau băutură pe terasă.
De aici am continuat pe poteca îngustă și pavată care traversa o pășune plină de flori.
Pe măsură ce înaintam pe traseu, priveliștea devenea tot mai cuprinzătoare și mai fascinantă.
Am făcut multe fotografii cu peisajele de o frumusețe unică ale Dolomiților, în timp ce ne odihneam, pentru că urcușul a devenit mai solicitant pe măsură ce urcam în altitudine, cred că din cauza presiunii dar și a faptului că urcarea se derula în plin soare.
Cu toate că mă repet, dar nu am făcut altceva decât să ne minunăm de ceea ce vedem și să facem multe poze și să poposim câteva minute în punctele de belvedere.
Potecile erau aglomerate de turiști de toate vârstele și naționalitățile.
Am stat la rând pentru a ne fotografia la punctul amenajat special și marcat cu indicator Foto Point.
Cu toate acestea am comunicat și ne-am fotografiat reciproc în locul special amenajat cu o panoramă emblematică memorabilă cu Vârful Odla 2832 metri.
Culmile lanțului muntos Odle/Geisler faimoase pentru fotografiile făcute din Seceda, reprezintă totodată fundalul fotografiilor făcute din Val di Funes și din Traseul Adolf Munkel, loc în care am fost cu o zi înainte.
Apoi am continuat și după scurt timp am ajuns la Vârful Seceda 2518 metri care este marcat în interiorul cercului metalic sau dioramei, din care veți recunoaște vârfurile cu denumirea și altitudinea lor notate pe acesta.
Tot aici veți observa o cruce supradimensionată cu Isus răstignit.
După urcarea până la Vârful Seceda, ne-am așezat pe o bancă ca să admirăm în voie peisajul cu o panoramă fabuloasă de 360 de grade.
Vârful Seceda este unul dintre cele mai bune puncte de belvedere din toți Dolomiții, cu panorame de neuitat la altitudinea de peste 2500 metri.
Din Vârful Seceda 2518 metri, am admirat un peisaj incredibil creat din contururile piscurilor masivelor din lanțul muntos Sella, cu selenara Terasa Dolomiților, Sassolungo și Regina Dolomiților Marmolada.
Coborârea am făcut-o pe poteca de sub cruce din partea dreaptă, pe pietricele mărunte și alunecoase până la Refugiul Seceda situat la scurtă distanță de Vârful Seceda.
Am continuat să coborâm pe un drum lat care ne-a scos rapid în cale un alt refugiu, Baita Sofie Hutte.
Chiar dacă mă repet, dar de la Baita Sofie Hutte, panorama largă care se dezvăluie privirii în timp ce faci o baie de soare pe șezlongurile amplasate pe pășunea alpină și consumi o băutură răcoritoare, te face să te simți cel mai norocos și binecuvântat om de pe Pământ.
Orice pauză are și un final, oricât de plăcută și de relaxantă ar fi ea, așa că ne adunăm și continuăm să coborâm spre stația de îmbarcare.
La un moment dat, poteca descendentă ne poartă pașii pe lângă Refugiul Alpe Mastle situat la latitudinea de 2300 metri.
Pe poteci am văzut bicicliști care erau pe ebike-uri, care experimentau cu siguranță o aventură memorabilă.
Ne iese în cale apoi Refugiul Daniel Hutte care este un alt loc de popas pentru călătorii obosiți. Biserica din piatră construită la această altitudine contribuie la pitorescul peisajului.
Trecând pe potecile amenajate prin pășunile verzi, am văzut că se tundea iarba chiar și acolo la acea altitudine mare.
Ne-am bucurat privirea din plin de verdele prin care ne erau purtați pașii pe potecile amenajate, admirând totodată masivele calcaroase din Dolomiți care se prezentau la orizont în timp ce coboram.
A doua zi am fost pe Vârful Piz Boe 3152 metri, un ținut situat exclusiv pe Terasa Dolomiților din piatră selenară, de unde am admirat văile verzi ale Secedei.
Am încheiat circuitul în dreptul Refugiului Malga Odles de unde ne-am deplasat pe același traseu pe care am urcat, astfel am ajuns la locul de îmbarcare trecând pe lângă Alm Hotel Col Raiser.
Odată debarcați la stația montană Col Raiser la altitudinea de 2106 metri pentru a parcurge traseul ușor spre Vârful Seceda, ar trebui să scrie mare pe un panou: Bine ați venit în Rai!!! Drumeție Păcută! sau Welcome to Heaven! Enjoy your trip! ...urări care sunt exact ceea ce veți trăi în cele câteva ore petrecute în acel tărâm de vis la care eu sper să reușesc să mă reîntorc cândva.
Călătorii plăcute!
Distanța totală – 8,2 km
Durată – 4:20 ore cu multe pauze incluse
Diferență de nivel – aproximativ 470 m
Marcaj – 4A, 1
Dificultate – ușor
Accesul –Ortisei, Santa Cristina Val Gardena cu telecabina Col Raiser sau pe Google o găsiți cu denumirea de Funivie Seceda Spa
Traseul nu are porțiuni expuse.