Vârful Zespezel din munții Gurghiu, este un rest de platou vulcanic, cu o suprafață destul mică și de îngustă, de unde puteți admira celelalte vârfuri ale munților Gurghiu și Călimani.
Traseul turistic – gara halta Neagra – Poiana Schwartz – Vârful Zespezel
Noi am ales traseul cel mai ușor și scurt marcat cu punct albastru care se schimbă în triunghi galben din Poiana Schwartz. Mai există încă două trasee mai lungi care pornesc din același punct.
Lungimea traseului a fost de aproximativ 15 kilometri, diferența de nivel este de 600 metri, gradul de dificultate este ușor, doar ultima parte este mai abruptă și neamenajată cu lanțuri de prindere.
Durata parcurgerii acestuia este de aproximativ 4:30 ore.
Drumeția
Noi am pornit dimineața la ora 10:20 din halta Neagra pe traseul marcat cu punct albastru, prin valea Pârâului Schwartz. Poteca este bătătorită, cu multe porțiuni cu noroi dar mai ales cu multe urme proaspete de urși. Noi am fost doar șase persoane, am avut fluier, vuvuzea, am strigat, am vorbit tare, am râs, ne-am făcut auzită prezența și urșii ne-au ocolit.
În acea dimineață am primit două mesaje roalert care semnalau prezența unui urs la gara Bistra Mureșului, locul nostru de întâlnire... noi ne-am dus la ei acasă în pădure.
Urcarea prin Valea Pârăului Schwartz este o plimbare ușoară, pe o distanță de 5 kilometri, după care se urcă prin pădure până se ajunge la Poiana Schwartz. Pe indicator timpul menționat pentru parcurgerea acestei distanțe este de două ore, dar noi am ajuns într-o oră și 45 minute.
Poiana Schwartz este foarte frumoasă, aici este un refugiu și o masă cu bănci la care ne-am oprit atât la urcare cât și la coborâre pentru niște gustări energizante, odihnă și fotografii.
Din Poiana Schwartz se schimbă marcajul și urmărim triunghiul galben care ne însoțește până în Vârful Zespezel.
Această parte este cea mai dificilă din întregul traseul, se merge pe poteca bătătorită, marcajele sunt mai rare, dar nu ne-am rătăcit. După ce am parcurs poteca prin pădure, am ajuns la stâncile de sub Vf. Zespezel, care trebuie escaladate după propria imaginație și cu ajutorul colegilor de drumeție. E partea solicitantă a traseului, mai periculoasă dar și plăcută, pentru că la final te bucuri că ai reușit să o parcurgi. Înainte de stânci, se urcă pe o porțiune scurtă, foarte abruptă, cu sol instabil și rădăcini de copaci, unde aveți toate șansele să alunecați... pe aici se coboară la întoarcere.
Pe indicatorul montat pe cabana de refugiu scrie că din Poiana Schwartz până la vârful Zespezel se ajunge în 45 minute.
Peisajul pe care l-am savurat, alături de sandvișurile consumate pe acest vărf, a fost frumos îmbrăcat în culorile toamnei, scăldat de razele calde al soarelui și ne-a umplut sufletul de bucurie, ne-a răsplătit din plin efortul depus pentru a ajunge acolo.
Noi am coborât pe același traseu pe care am urcat. Se mai poate coborî pe punct galben, pe traseul Șapte Poieni despre care am citit că este foarte pitoresc, un pic mai lung și ușor, dar din motive obiective, deși așa era programul, de această dată nu l-am putut parcurge (probleme de sănatate la un coleg de drumeție).
Am avut parte de o supriză, am văzut o bufniță alb- cenușie, care ne-a însoțit o parte din drum la întoarcerea prin Valea Pârâului Schwartz. Am asistat și la o luptă, bufnița a fost alungată la un moment dat de câteva păsări mai mici și foarte gălăgioase, au zburat și câteva pene... poate bufnița s-a așezat pe cuibul lor.
Recomandarea
Acest traseu este unul ușor, chiar dacă ultima parte presupune escaladarea unei stânci și un urcuș mai solicitant, care poate fi parcurs de oricine, dovadă că au urcat după noi un grup de părinți cu doi copii cam de 6-7 ani și unul mic în ham în spate.
Dacă iubiți natura sălbatică, aici o veți găsi în forma ei cea mai pură.
[…] Dacă vă aflați în zonă, pe Valea Mureșului, puteți să mai faceți drumeții la cazematele de la Sălard, la punctul de Belvedere de la Vârful Tarnița dar și la Vârful Scaunul Domnului sau Vârful Zespezel. […]