ZIGZAG

PE HARTĂ

Vârful Zespezel 1278 m

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

Vârful Zespezel din munții Gurghiu, este un rest de platou vulcanic, cu o suprafață destul mică și de îngustă, de unde puteți admira celelalte vârfuri ale munților Gurghiu și Călimani.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 110748

Traseul turistic – gara halta Neagra – Poiana Schwartz – Vârful Zespezel

Noi am ales traseul cel mai ușor și scurt marcat cu punct albastru care se schimbă în triunghi galben din Poiana Schwartz. Mai există încă două trasee mai lungi care pornesc din același punct.

Lungimea traseului a fost de aproximativ 15 kilometri, diferența de nivel este de 600 metri, gradul de dificultate este ușor, doar ultima parte este mai abruptă și neamenajată cu lanțuri de prindere.

Durata parcurgerii acestuia este de aproximativ 4:30 ore.

Drumeția

Noi am pornit dimineața la ora 10:20 din halta Neagra pe traseul marcat cu punct albastru, prin valea Pârâului Schwartz. Poteca este bătătorită, cu multe porțiuni cu noroi dar mai ales cu multe urme proaspete de urși. Noi am fost doar șase persoane, am avut fluier, vuvuzea, am strigat, am vorbit tare, am râs, ne-am făcut auzită prezența și urșii ne-au ocolit.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 111054

În acea dimineață am primit două mesaje roalert care semnalau prezența unui urs la gara Bistra Mureșului, locul nostru de întâlnire... noi ne-am dus la ei acasă în pădure.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 112814

Urcarea prin Valea Pârăului Schwartz este o plimbare ușoară, pe o distanță de 5 kilometri, după care se urcă prin pădure până se ajunge la Poiana Schwartz. Pe indicator timpul menționat pentru parcurgerea acestei distanțe este de două ore, dar noi am ajuns într-o oră și 45 minute.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 112607

Poiana Schwartz este foarte frumoasă, aici este un refugiu și o masă cu bănci la care ne-am oprit atât la urcare cât și la coborâre pentru niște gustări energizante, odihnă și fotografii.

Din Poiana Schwartz se schimbă marcajul și urmărim triunghiul galben care ne însoțește până în Vârful Zespezel.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 114614

Această parte este cea mai dificilă din întregul traseul, se merge pe poteca bătătorită, marcajele sunt mai rare, dar nu ne-am rătăcit. După ce am parcurs poteca prin pădure, am ajuns la stâncile de sub Vf. Zespezel, care trebuie escaladate după propria imaginație și cu ajutorul colegilor de drumeție. E partea solicitantă a traseului, mai periculoasă dar și plăcută, pentru că la final te bucuri că ai reușit să o parcurgi. Înainte de stânci, se urcă pe o porțiune scurtă, foarte abruptă, cu sol instabil și rădăcini de copaci, unde aveți toate șansele să alunecați... pe aici se coboară la întoarcere.

Pe indicatorul montat pe cabana de refugiu scrie că din Poiana Schwartz până la vârful Zespezel se ajunge în 45 minute.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 114756

Peisajul pe care l-am savurat, alături de sandvișurile consumate pe acest vărf, a fost frumos îmbrăcat în culorile toamnei, scăldat de razele calde al soarelui și ne-a umplut sufletul de bucurie, ne-a răsplătit din plin efortul depus pentru a ajunge acolo.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 131034

Noi am coborât pe același traseu pe care am urcat. Se mai poate coborî pe punct galben, pe traseul Șapte Poieni despre care am citit că este foarte pitoresc, un pic mai lung și ușor, dar din motive obiective, deși așa era programul, de această dată nu l-am putut parcurge (probleme de sănatate la un coleg de drumeție).

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 160303

Am avut parte de o supriză, am văzut o bufniță alb- cenușie, care ne-a însoțit o parte din drum la întoarcerea prin Valea Pârâului Schwartz. Am asistat și la o luptă, bufnița a fost alungată la un moment dat de câteva păsări mai mici și foarte gălăgioase, au zburat și câteva pene... poate bufnița s-a așezat pe cuibul lor.

Vârful Zespezel 1278 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191026 112820

Recomandarea

Acest traseu este unul ușor, chiar dacă ultima parte presupune escaladarea unei stânci și un urcuș mai solicitant, care poate fi parcurs de oricine, dovadă că au urcat după noi un grup de părinți cu doi copii cam de 6-7 ani și unul mic în ham în spate.

Dacă iubiți natura sălbatică, aici o veți găsi în forma ei cea mai pură.

articole asemănătoare

Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare
4 iunie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
După ce am fost într-o drumeție prin Canionul 7 Scări, cu un an înainte doar eu împreună cu soțul meu si câțiva prieteni, ne-am spus
Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem […]
Lacul Bâlea
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Pe lângă Lacul Bâlea am trecut de multe ori, dar de ceva vreme tânjeam...
Cascada Șipote din Munții Trascăului
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
iunie 2020 Pentru că am terminat destul de rapid drumeția la Vânătările Ponorului, ne-am îndreptat cu mașinile spre Cascada Șipote care se află pe drumul național DN 75 Lunca – […]
1 2 3 14

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram