ZIGZAG

PE HARTĂ

Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

În week-endul 13-15 ianuarie 2017, am participat alături de copiii de la Palatul Copiilor din Tirgu Mureș, la Concursul național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii" din Vatra Dornei.

Pârtia Veverița

Municipiul Vatra Dornei se află în județul Suceava, în Depresiunea Dornelor, la o altitudine de 800m, în Carpații Orientali. Localitatea oferă peisaje pitorești, cu vârfuri muntoase și culmi împodobite cu brazi, aceasta fiind înconjurată de Munții Bistriței, Munții Giumalău, Munții Călimani și Munții Rodnei, Obcina Mestecăniș.

Pârtii de schi

Vatra Dornei este căutată de turiști pentru practicarea sporturilor de iarnă, aici găsindu-se cinci pârtii de schi care satisfac gradele de dificultate, de la ușoare,  la medii.

Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76066 1

Vinerea,  la ora 13:15 am plecat din Tg. Mureș și am ajuns la destinație la ora16:45 cu două opriri intermitente,  una la o benzinarie și alta în pasul Tihuța. Șoseaua a fost în stare bună,  curățată, drumul nu prezintă probleme. Traseul : Tg Mureș - Reghin- Bistrița- Pasul Tihuța- Vatra Dornei.

Odată ajunși la destinație, ne-am cazat la Pensiunea Pop Nechifor***, am mâncat și am plecat pe pârtia Veverița pentru antrenamentul dinaintea competiției. Șederea pe pârtie în acea seară a fost scurtă, pentru că programul de funcționare a teleschiului este doar până la ora 20. Nocturna pe această pârtie este bună, zăpada a fost în regulă, multă, fără porțiuni de gheață. Copiii s-au plâns că sunt prea multe denivelări, că pârtia este în valuri.

Pârtia Veverița

Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76066 2

Denumirea pârtiei vine de la Parcul Veverița, în proximitatea căruia se află. În acest parc sunt multe veverițe care se apropie de turiștii care bat două pietre sau nuci și le "fură" direct din mâna lor. Am fost și eu în concediu la Vatra Dornei acum 10 ani și am experimentat ceea ce v-am povestit cu nucile și veverițele . Să revin la pârtie.

Pârtia Veverița are un grad de dificultate medie, are o înclinație medie de 23,5%, lungimea este de 780 m., diferența de nivel este de 183m. Aceasta este prevăzută cu  instalații de transport prin cablu, de zăpadă artificială și nocturnă. Altitudinea de la care se urcă spre vârf este de 854m. și cea de sosire la locul de unde se coboară este de 1037m. Traiectoria pârtiei este orientată spre nord.

La baza pârtiei este o parcare, cam mică,  un apre-schi,  un punct de prim ajutor, salvamont, jandarmerie montană, casierie, un post de radio....,cu muzică nouă,  antrenantă,  sonorizare excelentă. Ca pe fiecare pârtie, găsim afișate la baza ei regulile pe care schiorii sunt obligați să le cunoască și să le respecte.

 Peste drum,  la o casă este centrul de închiriere echipamente de schi.

În vârful pârtiei este amenajat un Apre schi, un loc de belvedere, de odihnă, cu șezlonguri, cu un chioșc de unde se pot cumpăra băuturi calde, sucuri, băuturi alcoolice, ronțăieli, toate acestea întreținute de muzică de calitate, balade vechi rock ...de nu-ți venea să mai cobori până nu se termină piesa.

Programul

Programul de funcționare al pârtiei este: luni-vineri: 10:00-20:00.

Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76066 35 1

A doua zi s-a desfășurat concursul de schi, o probă dimineața iar alta dupa-masa la nocturna. Pârtia în această perioadă a fost destul de aglomerată, la concursul de schi participând 11 centre din țară. O parte din pârtie a fost ocupată cu porți iar pe cealaltă parte din pârtie se schia.

Seara, la ora opt a avut loc premierea în parcul din centrul municipiului Vatra Dornei. Am obținut și noi un loc trei.

Cu această ocazie ne-am bucurat de beculetele colorate cu care era împodobit de sărbătoare parcul, cu ocazia festivalului anual "Dorna Winterfest".

Am trecut pe la toate căsuțele din lemn să vedem ce putem cumpăra. Erau multe produse alimentare, suveniruri, băuturi calde etc. Acolo am observat un mic patinoar, dar ceea ce mi-a captat atenția a fost frumoasa construcție realizată la izvorul Sentinela, care datează din anul 1896, realizată în stilul castelelor medievale. Turnul clădirii a servit în timpul primului război mondial drept punct de observare.

Izvorul Sentinela este un izvor de apa minerală descoperit în anul 1871.

Este foarte frumos pe această pârtie, imaginea munților, a brazilor încărcați de zăpadă, aerul puternic ozonat sunt uimitoare. Mie mi-a plăcut foarte mult.

Pârtia Parc

Nu am fost pe această pârtie, dar vă pot spune că este alăturată pârtiei Veverița, adică se vede de pe pârtia Veverița, lungimea este de 9oo m, este de nivel mediu, deservită de teleschi, are nocturnă iar programul este între orele 10-17.

articole asemănătoare

Domeniul schiabil Șureanu
19 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Să schiez pe Domeniul schiabil Șureanu a fost o dorință de-a mea destul de veche, mă așteptam să descopăr acolo cele mai frumoase pârtii din România, că doar nu degeaba […]
Pârtiile de schi din Toplița
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am început sezonul de schi! Mai cu bucurie, mai cu griji că nu e bună pârtia că-i prea cald și că-i aglomerat pentru că lumea e liberă, am pornit spre […]
Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata. Traseul: […]
La schi pe pârtiile de la Arena Platoș din Păltiniș
19 februarie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Pentru că am fost pentru prima dată la Arena Platoș și am citit că sunt scurte pârtiile, am întrebat totuși la casierie care este cea mai lungă variantă ca să știu ce teleschi să iau.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram