ZIGZAG

PE HARTĂ

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: /

Octombrie 2019

Castelul Mimi a fost una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS, pentru care lucrau în perioada de glorie 1500 de persoane și se produceau între 6-7 milioane de sticle de vin pe lună, cea mai mare parte a producției fiind pentru URSS.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 161110 2

Localizare

Adresa : Castelul Mimi se află în Republica Moldova, raionul Anenii Noi, satul Bulboaca, Strada Dacia, nr. 1.

Programul de vizite: De miercuri- duminică între orele 9-18. Vizita se face cu rezervare prealabilă.

Pachetul achiziționat de grupul nostru cu mult timp înainte de sosirea în Republica Moldova s-a numit Tezaur, iar pentru că era weekend am plătit cu 5 euro în plus, adică 46 euro /persoană.

În cadrul acestui pachet am beneficiat de un ghid care a fost alături de noi timp de două ore, timp în care a fost inclusă și masa servită la castel și degustarea de vinuri.

Vizita

Prima dată se intră într-o sală mare, în care este recepția. Acolo se vând vinurile expuse pe standuri, estetic prezentate alături de diplome și trofee obținute la diverse expoziții, se poate consuma de la barul Wine & Coffee Time.  Se poate vizita expoziția de covoare tradiționale vechi, țesute manual, este un loc amenajat cu fotolii și o piramidă din sticle de vin pentru fotografii și în cele din urmă aici se pun brățările pentru accesul în curtea interioară.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 155216 2

Turul a începul de la intrarea în curtea interioară a castelului care este foarte frumos amenajată, cu gazon, arbuști decorativi, labirinturi, butoaie de vin folosite ca decor, o fântână arteziană muzicală care își schimbă culorile și care țâșnește din pardoseală.

 Fântâna este amplasată într-un spațiu deschis în care se organizează frecvente evenimente cultural – muzicale sau corporatiste. Aici am ascultat prezentarea clădirior care aparțin Castelului Mimi și utilitatea lor. Castelul este folosit în excusivitate pentru producerea și depozitarea vinului. Există săli amenajate pentru pachetele turistice de vizitare a castelui în care se mănâncă mâncăruri sofisticate, îndelung preparate și se degustă vinurile Castelui Mimi.

De asemenea în grădină există un restaurant, era o nuntă atunci când am fost noi acolo, terase de vară amenajate din butoaie de vin care au fost scoase din procesul de producție, ne-a spus ghida ca un butoi din stejar costă de la 500 de euro pănă la peste o mie de euro și se folosește între trei și cinci ani, după care devine obiect de decor.

Ne-au fost prezentate șapte căsuțe de hotel care se pot închiria de persoanele dornice să înnopteze la Castelul Mimi.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 160213 2

O altă clădire aflată lângă căsuțe și care urmează să fie dată în folosință este un Wine Spa și băi termale, interesantă ofertă, nu-i așa? Spa cu vin.

Există spații de joacă pentru copii și o piscină în aer liber.

De aici am intrat în Beciul Castelului Mimi, unde în prima parte a vizitei am fost poftiți de-a lungul unei mese interactive unde am vizionat și ascultat o scurtă istorie a Castelului Mimi.

Constantin Mimi a fost guvernator al Basarabiei între 1912 – 1917, iar în 1926 a fost numit director al Băncii Naționale a României din București. Carol al II – lea a trecut în vizită pe la domeniile boierului Mimi.

Au urmat apoi beciurile cu butoaie de vin care sunt păstrate la temperatură constantă datorată adâncimii și gurilor de aerisire.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 162923 1

La Vinăria Castelul Mimi se produc 15 sortimente de vin și doar unul dulce, Icewine. După mai multe explicații despre procesul tehnologic, am fost conduși la masă și la degustarea vinului.

Cea mai veche sticla de vin de la Castelul Mimi este vin Heres, dateaza din anul 1978.

În curtea din spate există grădina de mirodenii a palatului unde se cultivă plante aromatice folosite la vin dar și la restaurant.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 160104

Apoi am vizitat secția modernă de producere a vinului, la Vinăria Castel Mimi. Am văzut aici procesul tehnologic monitorizat, cisterne uriașe cu capacități de zeci de tone de must care rămâne la fermentare câteva luni, întreg procesul fiind sub strictă supraveghere. O adevărată uzină a vinului. Totul este automatizat, spre deosebire de Crama Cricova, unde desciorchinizarea se face manual pentru un anumit tip de vin.

Sala de degustare este decorată cu rafturi cu sticle de vin, tablouri cu fotografii vechi ale familiei întemeietorului castelului Constantin Mimi, povestea avându-și originile în anul 1893.

În prezent castelul a fost cumpărat și privatizat de către familia Trofim și repus în funcțiune în anul 2016. Urmașii ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, locuiesc în străinătate, nemaicunoscând limba română au fost complet dezinteresați de Castelul Mimi și au dorit să-l vândă. Din cei 4 copii ai lui Constantin Mimi, trei au murit de tineri singura urmașă fiind o fată.

Mâncarea

Pachetul tezaur este cel prezentat pe net, pot să vă spun că preparatele servite sunt sofisticate, cu multe arome date de sosuri, ca de exemplu burtica de purcel cu sos de prune, se topea în gură, așa cum scrie în prezentare, a fost gătită mult timp. Au mai fost mini sarmale cu crupe, adică vegetariene, în foi de viță, cu smântână, aici erau mai mult frunze rulate decât umplutură.

Să nu omit pâinicile (chifle) de casă cu unt și cu mărar, pe care le-am înfulecat rapid pentru că ne era foame și bineînteles că ni s-au părut super bune.

A mai fost plăcintă cu brânză din care eu nu am mâncat, așa că nu mă pot exprima asupra lor.

Desertul se cheamă Babă Neagră cu sos pe bază de vin Cabernet Sauvignon Castel Mimi cu prune moldovenești și cu cremă de vanilie. Mie personal nu mi-a prea plăcut.

Degustările

Am avut patru tipuri de vin incluse în pachetul nostru care ne-au fost prezentate de către ghida noastră. Acestea au fost – vin alb, vin rozee, vin roșu și Icewine (Acesta este singurul care mi-a plăcut pentru că este foarte dulce, are 23 de grade alcool și se obține din struguri culeși târziu, în noiembrie, după ce se îngheță și se dezhidratează boabele , concentrându-se conținutul de zaharuri. Din 15 kilograme de struguri de obține doar un litru de vin.) Celelalte vinuri mi s-au părut prea acre, comparatiuv cu vinul sec de la Cricova.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 173129 1

La ieșire am trecut din nou pe la recepție și am cumpărat sticle de vin pentru acasă. Apropo, oficial se pot trece granita in Romania, 4 litri de vin și doi de rachiu.

Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191012 162330

Recomandarea

Castelul Mimi cu o suprafață de 10 ha, cu o producție de 2 milioane de sticle de vin, se regăsește în top 15 capodopere arhitectonice din lumea vinului. Faptul că în anul 2018 a avut 40.000 de vizitatori, a avut oaspeți din 80 de țări, cred ca îl recomandă să îi treceți pragul.

articole asemănătoare

Statuia Inima lui Isus
7 aprilie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Statuia Inima lui Isus, este situată în satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita și este amplasată pe Dealul Gordon, la o altitudine de 946 metri.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara
9 noiembrie 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Peștera Ghețarul de la Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare
Rafting pe Nera
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
iulie 2020 Rafting... poate puțin cam mult spus, pentru că Râul Nera era la cote foarte scăzute, noi am prins, după cum zicea instructorul, ultima cursă până în toamnă. Raftingul […]
Schiturile Iezer, Pahomie și Pătrunsa din Munții Buila-Vânturarița
24 ianuarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 6 minute
Suntem în Parcul Național Buila – Vânturarița, cel mai mic de pe teritoriul României, iar peisajele sunt de o frumusețe copleșitoare.
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram