ZIGZAG

PE HARTĂ

Vulcanii Noroioși

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

decembrie 2021

            Așa cum am spus și mai devreme, am avut o mini-vacanță de 1 decembrie plină de obiective de vizitat în județul Buzău, așa că nu puteam rata vulcanii noroioși, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din acest județ.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 152537 01
Vulcanii Noroioși din județul Buzău

După ce în prima zi am făcut o drumeție la așezările rupestre din Țara Luanei, a doua zi am ajuns pe rând la ansamblul rupestru de la Aluniș, la trovanții de la Ulmet și în final la vulcanii noroioși.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 152933 01

Ca să ajungem la vulcanii noroioși am mers pe drumul care leagă Brașovul de Buzău (DN10), iar din localitatea Sătuc, la aproximativ 17 km înainte de Buzău, am cotit spre stânga, spre Berca. De aici mai aveți de parcurs aproximativ 15 km pe o șosea care nu este în cele mai bune condiții, dar cu atenție puteți ocoli craterele și denivelările din asfalt și să ajungeți la craterele pentru care ați venit până aici, cele ale vulcanilor noroioși.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 154346 01 1

Odată ajunși aici, studiem panourile informative de pe care aflăm lucruri interesante, cum ar fi faptul că vulcanii noroioși definesc în fapt o erupție de noroi însoțită de emanații de gaze, cum este cazul celor de la Buzău, sau de petrol în alte cazuri.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 153123 01

Aceștia au fost remarcați pentru prima dată la noi în țară la Berca, de către francezul H.Cognand în anul 1867 cu ocazia unor prospecțiuni petroliere.

Cei mai cunoscuți vulcani noroioși de la noi din țară sunt Pâclele Mari și Pâclele Mici, incluși în lista monumentelor naturii din anul 1924.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 153700 01

Noroiul care formează vulcanii este împins de gaze explozive de la o adâncime de 3000 de metri și se prelinge pe versanții acestora sub forma unor pârâiașe, care treptat se usucă. Peisajul în această zonă este într-o continuă modificare, tocmai datorită noroiului care se scurge în permanență și sapă șanțuri, formând canioane de mici dimensiuni, dar impresionante.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 152434 01

De asemenea, culorile solului care variază de la mai multe nuanțe de gri la un maro-roșiatic creează o senzație de straniu, mister.

Întradevăr, așa cum am văzut și în fotografii înainte să ajungem aici, alunecările de teren, despăduririle intense, ploile torențiale și scurgerile de noroi dau acestei zone un aspect selenar.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 153447 01

Noroiul gri care țâșnește din cratere la intervale neregulate și care se scurge ca niște pârâiașe oferă un spectacol vizual și auditiv spectaculos atât pentru adulți, cât și pentru cei mici.

 De altfel, un copil mai entuziasmat a scăpat pentru câteva secunde de sub supravegherea părinților și a călcat pe partea gri – lucioasă - moale, piciorul afundându-i-se automat în noroi. Pentru a-l scoate, tatăl lui a trebuit să se murdărească complet pe haine, vizitarea sitului terminându-se destul de rapid și neplăcut pentru ei.           

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 154648 01

Mai trebuie să știți faptul că vulcanii din Buzău sunt cei mai mari vulcani noroioși din Europa și că aici pot fi văzute multe plante rare, iar vizitarea acestora se poate face în condiții de siguranță cu puțină atenție dacă respectați cele înscrise pe panourile informative de la intrare.

Vulcanii Noroioși - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20211129 155052 01

 Călătorii plăcute!    

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră de la Vulcanii Noroioși:

articole asemănătoare

Complexul monastic Curchi din Orhei, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Octombrie 2019 Complexul datează din secolele XVIII - XIX, Mănăstirea Curchi fiind întemeiată de către frații Iordache și Mihail Curchi în anul 1773. O vizită la una dintre cele mai […]
Delta Dunării – plimbare cu barca pe Brațul Sfântul Gheorghe
4 august 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
O liniște profundă într-un cadru peisagistic de o frumusețe unică, dâre albe în urma bărcii care perturbă luciul apei, zborul lin al păsărilor, legănări sfioase ale stufărișului și sălciilor
Salina Turda
11 noiembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
În acest lac din Salina Turda s-a omologat un record mondial, fiind efectuată, de către cvadrupla campioană mondială la cliff diving, australianca Rhiannan Iffland și de către săritorul român Constantin Popovici.
KOMAKIZA, făuritorul de arme dacice
5 aprilie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
La Craiva Veche s-a mutat de aproximativ cinci ani Emanuel Bezeriță, care își spune Komakiza, după numele unui soldat dac...
1 2 3 23

Comentarii

2 comments on “Vulcanii Noroioși”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram