decembrie 2021
Așa cum am spus și mai devreme, am avut o mini-vacanță de 1 decembrie plină de obiective de vizitat în județul Buzău, așa că nu puteam rata vulcanii noroioși, probabil cel mai cunoscut obiectiv turistic din acest județ.
După ce în prima zi am făcut o drumeție la așezările rupestre din Țara Luanei, a doua zi am ajuns pe rând la ansamblul rupestru de la Aluniș, la trovanții de la Ulmet și în final la vulcanii noroioși.
Ca să ajungem la vulcanii noroioși am mers pe drumul care leagă Brașovul de Buzău (DN10), iar din localitatea Sătuc, la aproximativ 17 km înainte de Buzău, am cotit spre stânga, spre Berca. De aici mai aveți de parcurs aproximativ 15 km pe o șosea care nu este în cele mai bune condiții, dar cu atenție puteți ocoli craterele și denivelările din asfalt și să ajungeți la craterele pentru care ați venit până aici, cele ale vulcanilor noroioși.
Odată ajunși aici, studiem panourile informative de pe care aflăm lucruri interesante, cum ar fi faptul că vulcanii noroioși definesc în fapt o erupție de noroi însoțită de emanații de gaze, cum este cazul celor de la Buzău, sau de petrol în alte cazuri.
Aceștia au fost remarcați pentru prima dată la noi în țară la Berca, de către francezul H.Cognand în anul 1867 cu ocazia unor prospecțiuni petroliere.
Cei mai cunoscuți vulcani noroioși de la noi din țară sunt Pâclele Mari și Pâclele Mici, incluși în lista monumentelor naturii din anul 1924.
Noroiul care formează vulcanii este împins de gaze explozive de la o adâncime de 3000 de metri și se prelinge pe versanții acestora sub forma unor pârâiașe, care treptat se usucă. Peisajul în această zonă este într-o continuă modificare, tocmai datorită noroiului care se scurge în permanență și sapă șanțuri, formând canioane de mici dimensiuni, dar impresionante.
De asemenea, culorile solului care variază de la mai multe nuanțe de gri la un maro-roșiatic creează o senzație de straniu, mister.
Întradevăr, așa cum am văzut și în fotografii înainte să ajungem aici, alunecările de teren, despăduririle intense, ploile torențiale și scurgerile de noroi dau acestei zone un aspect selenar.
Noroiul gri care țâșnește din cratere la intervale neregulate și care se scurge ca niște pârâiașe oferă un spectacol vizual și auditiv spectaculos atât pentru adulți, cât și pentru cei mici.
De altfel, un copil mai entuziasmat a scăpat pentru câteva secunde de sub supravegherea părinților și a călcat pe partea gri – lucioasă - moale, piciorul afundându-i-se automat în noroi. Pentru a-l scoate, tatăl lui a trebuit să se murdărească complet pe haine, vizitarea sitului terminându-se destul de rapid și neplăcut pentru ei.
Mai trebuie să știți faptul că vulcanii din Buzău sunt cei mai mari vulcani noroioși din Europa și că aici pot fi văzute multe plante rare, iar vizitarea acestora se poate face în condiții de siguranță cu puțină atenție dacă respectați cele înscrise pe panourile informative de la intrare.
Călătorii plăcute!
Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră de la Vulcanii Noroioși:
[…] de vizitat în județul Buzău, pe lângă așezările rupestre din Țara Luanei, trovanți și vulcanii noroioși, am inclus și Cascada Pruncea, numită și Cașoca după denumirea râului pe care aceasta s-a […]
[…] plecat apoi spre Ulmet pentru a vedea trovanții și babele și ultimul obiectiv vizitat au fost Vulcanii Noroioși de la Pâclele […]