ZIGZAG

PE HARTĂ

Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

28 mai 2022 și în 2018

Cu toate că ploile au cuprins întrega țară în ultimul weekend din mai, împreună cu Dan am hotărât să vizităm Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului, comuna Șercaia, pentru ca nu cumva să pierdem și anul acesta parfumul lor inconfundabil. Așa cum obișnuim, a trebuit să mai completăm ziua și cu alte obiective turistice din zonă sau de pe traseu, unul dintre acestea fiind Complexul Geologic Racoș cu Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș , din județul Brașov.

Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000096 01
Coloanele de Bazalt

În anul 2018 am mai fost acolo de două ori, iar acum am dorit să revedem obiectivele de la Racoș, cu toate că am văzut la televizor și pe facebook că la Vulcanul Stins, vizita nu mai este permisă, începând din anul 2021, din cauza transformării spațiului respectiv într-un platou de filmare al serialului Django, umplut acum cu multe construcții asemeni unei așezări locuite. 

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

Accesul spre Complexul Geologic Racoș se face din drumul E60, dinspre Brașov către Sighișoara. În localitatea Rupea Gară se merge pe un drum secundar la dreapta, în stare bună, pe care înaintați circa 10 kilometri până ajungeți în localitatea Racoș, iar de acolo veți vedea indicatoare spre Rezervația naturală Complexul Geologic Racoș.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Complexul are o suprafață de 95,2 ha. Aici sunt conservate manifestările vulcanice bazaltice cuaternare, vechi de aproximativ 1,3 - 1,5 milioane de ani, vizibile în cele trei cariere: Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.

Coloanele de Bazalt
Coloanele de Bazalt

Vizitarea este taxată la intrarea în Complexul Geologic Racoș iar drumul de acces vă duce în parcarea amenajată și situată în proximitatea Lacului de Smarald și a Coloanelor de Bazalt. Programul de vizitare este zilnic între orele 9-20.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Am observat că au avut loc și câteva transformări pozitive, adică, s-a asfaltat drumul de acces până la parcarea amenajată unde sunt toalete ecologice, leagăne pentru copii, tonete cu suveniruri o terasă unde se poate mânca, este curățenie, sunt panouri informative și indicatoare spre obiectivele din complex, iar biletul de intrare în Complexul Geologic include și vizita la castelul Sukosd - Bethlen.   

Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6619389 DJI 253 jpg 4933128 0 2022528164430 photo original 01

Vulcanul Stins sau Cariera de zgură vulcanică

Vulcanul Stins este unul dintre cele mai interesante locuri vizitate de mine în România și îmi pare rău că în prezent nu ne mai putem bucura complet de sălbăticia peisajului, călcând pe  zgură vulcanică.

Vulcanul Stins Racoș

Vulcanul și zona înconjurătoare a acestuia reprezintă ultimele activități vulcanice de pe teritoriul României, după cum spun specialiștii. Aici au fost ultimele erupții bazaltice cuaternare ale munților Carpați.

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

Prima dată când am vizitat Vulcanul Stins , am avut falsa impresie că m-am plimbat prin craterul unui vulcan. Apoi am aflat că de fapt eu am călcat pe zgură naturală sau scorii vulcanice prin fosta carieră de exploatare.

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

Centrul de erupție al vulcanului, este acel vârf brun roșcat, care se află pe Dealul Hegheș și se observă din depărtare, deci nu ne-am plimbat prin crater, în cazul acesta craterul vulcanului fiind ca un con.

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

Cariera ocupă un teritoriu mare, pe care vă îndemn să îl parcurgeți în întregime, atunci când va fi permis accesul iar, coborând în interiorul acesteia. Spun acest lucru pentru că la prima vizită nu am coborât până la bază și nici nu am parcurs tot traseul, care își modifică forma straturilor geologice, conținutul și culoarea acestora.

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

Peisajul este unul unic, roșiatic, fascinant, cu pereții carierei dispuși în straturi de culori și forme diferite.

Este o experiență unică pe care merită să o trăiți și să vă bucurați de ea, de aceea m-am supărat acum, când am fost acolo, pentru că această porțiune este exclusă în prezent vizitării.

Vulcanul Stins Racoș
Vulcanul Stins

În schimb se poate înconjura Vulcanul Stins pe partea exterioară, de unde vedeți tranformarea acestuia în platou de filmare, anihilând mult din spectaculozitatea peisajului sălbatic.

Lacul de Smarald sau Cariera Brazi

Din parcare observați indicatoarele spre Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt, obiective care se află în direcții opuse unul față de celălalt. Din acest punct se ajunge repede în ambele locuri, în circa 10 minute după cum scrie pe un indicator.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Lacul de Smarald s-a format după închiderea exploatării miniere la Cariera de bazalt Brazi, apa provenind din precipitații, izvoare de fund și din topirea zăpezii.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Lacul are o suprafață foarte mare, cuprinzând o secțiune geologică a vulcanului bazaltic de 200 metri lungime și peste 50 metri înălțime, astfel acesta nu poate fi cuprins cu privirea în totalitate.

Lacul de Smarald Racoș

Deși am mai fost aici de încă două ori, doar acum lacul a avut culoarea foarte intensă a smaraldului.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Apa lacului formată din precipitații, topirea zăpezii și izvoare, este foarte limpede și curată, astfel am observat bancuri de pești proveniți din popularea acestuia de către localnici.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Adâncimea maximă a lacului este în prezent de aproximativ 18 metri și crește anual cu 0,5 - 1 metri.

Lacul de Smarald Racoș
Lacul de Smarald

Pereții care au rămas în urma exploatării bazaltice sunt impresionanți ca formă, culoare și mărime iar oglindirea lor în apa lacului generează imagini minunate.

Coloanele de bazalt de la Racoș

Coloanele de Bazalt
Coloanele de Bazalt

În această zona se află cea mai veche exploatare de bazalt din zona Munților Perșani.

Coloanele de Bazalt Racoș
Coloanele de Bazalt

Nu cred că mâna omului poate sculpta ceva atât de perfect precum o face natura. Coloanele de bazalt s-au format în urmă cu 1,3-1,4 milioane de ani, au o înălțime cuprinsă între 6-8 metri, cu muchii ascuțite, acoperite de straturi orizontale de bazalt în forme geometrice diferite: pentagonale, cuburi, dreptunghiuri, etc.

Coloanele de Bazalt Racoș
Coloanele de Bazalt
Coloanele de Bazalt Racoș

În concluzie, la Racoș, puteți petrece câteva ore într-un peisaj unic, spectaculos, parcurgând un traseu foarte ușor între Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Hallstatt și 5fingers
18 august 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Dacă ajungeți în Hallstatt, vă recomand să nu ratați 5fingers, cu panorame de o frumusețe unică.
Lacul Ochiul Bei, Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, La Tunele și Lacul Dracului
28 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Cascada Văioaga este foarte frumoasă, apa cade de la 6 metri în două trepte, cu repeziciune, căpătând o culoare albă oglindită într-un ochi turcoaz de apă
Vârful Saca Mare 1776 m
14 decembrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Traseul spre Vârful Saca Mare este unul ușor, care se desfășoară în mare parte pe un drum forestier, printre brazi, dar care cred că este mult mai spectaculos iarna, când este zăpadă, față de alte anotimpuri.
Cazemate, tranșee, cuiburi de mitraliere și alte rămășițe din Al Doilea Razboi Mondial
24 ianuarie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 4 minute
ianuarie si noiembrie 2021 Cred că fiecare dintre noi, în copilărie, s-a jucat de-a razboiul – și-a construit “cazemate, tranșee” imaginare sau nu, și-a confecționat săbii și mitraliere din lemn […]
1 2 3 32

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram